Çocuklar, yeni deneyimlere ve öğrenmeye hazır ve istekli bir yapıdadırlar. Yaşadıkları ev ortamında, sadece ebeveynleriyle birlikte olmak, ebeveynler ne kadar bilinçli olsalar da, çocuğun bu dönemdeki ihtiyaçlarını tatmin etmekte yetersiz kalabilir. Bu devrede okul öncesi eğitim devreye girmektedir.
Anaokuluna başlama yaşı, bazı ailelerin ihtiyaçlarına göre şekil alsa da, 3–4 yaşın okula başlamak için uygun bir yaş olduğu düşünülmektedir. Bu yaşta çocuk, anneden ayrıldığında, onun tekrar geleceği güvenini kazanmıştır. Bu yaştaki çocuk, belli konularda bağımsızlık kazanmış, tuvalet eğitimini bitirmiş, diğer yaşıtlarıyla oyun oynama kapasitesine erişmiştir.
Anaokulu eğitimi, çocuğu bir çok açıdan geliştirecek özelliklere sahiptir. Akademik olarak, anaokulların eğitim müfredatı, ilkokulda öğretilecek bilgilerin bir hazırlığı şeklinde hazırlanmaktadır. Çocuk, ince –kaba motor becerileri, kavramsal bilgiler, aritmetik ve dil bilgisi yönünden gelişecek; zihinsel açıdan ilkokula hazır başlamış olacaktır.
Anaokuluna gitmek, sosyal açıdan da çocuk için olumlu bir deneyim olacaktır. 3-4 yaşında okula başlamış bir çocuk, arkadaşlarıyla nasıl ilişki kuracağı, nasıl oynayacağı, yaşayacağı anlaşmazlıkları ve bunları nasıl çözeceği üzerinde düşünüp sosyal açıdan gelişecektir.
Bunlarla birlikte 3-4 yaşlarında anaokuluna başlayan çocuklar, kuralları ve sınırları, okulda daha rahat öğrenebileceklerdir. Anne ve baba, evde çocuğa kural koymakta zaman zaman zorlansalar da, okulda bu durum farklıdır. Yemek-uyku saati, faaliyet ve oyun saatleri, okulda belirlenmiştir ve her çocuğun buna uyum sağlaması beklenir. Böylece çocuk, zamanı planlı bir şekilde kullanmak konusunda öğretmenlerini örnek olarak alırken, kurallara uymayı da öğrenecektir. Bunun yanı sıra, anaokullarında yapılan faaliyetler, çocukların kendilerini ifade etmelerine yarayan, bireyselliklerini gösterebilecekleri alanlar da yaratmaktadır. Böylece çocuk, kendini daha rahat ifade edebilecek, kişisel özelliklerinin farkına varabilecektir.
Anaokuluna erken başlamanın çocuk için yararlı olduğu pek çok noktayı böyle özetledikten sonra, anaokulu seçerken dikkat edilmesi gereken bir kaç noktaya değinmek faydalı olacaktır. Öncelikle, seçeceğiniz anaokulunun çocuğunuzun kişisel özelliklerini öne çıkarabilecek bir yapısı olmasına dikkat etmek gerekir. Bununla birlikte okulun, çocuğunuzu sürekli bir rekabet ortamında hissettirerek sadece akademik bilgiye odaklanana bir kurum olmasından kaçınmaya çalışmak faydalı olacaktır. Anaokulu, çocuğunuzun hem oyun oynayabileceği, hem öğrenebileceği, keyifle vakit geçirebileceği bir yer olmalıdır.
Bununla birlikte, çocuğunuzu okula yazdırmaya karar verdiğinizde, onu ruhsal olarak bu duruma hazırlamanız yararlı olacaktır. Örneğin,
*Gideceği anaokuluna karar verdikten sonra, çocuğunuzun ortamı tanıması için anaokulunu gezdirebilir, orada yapılanlar hakkında bilgi verebilirsiniz.
*Çocuğunuza, okula başladıktan sonraki düzenle ilgili bilgi verebilirsiniz. Örneğin: Çocuğu kimin ,kaçta alacağı gibi.
Kapsam Aile Danışmanlık Merkezi